Gândirea în procente, DECI

Pe principiul ”nu contează câți bani ai, ci cum îi folosești”, gândirea în procente – DECI – zice că d, e, c, i sunt procente din veniturile individuale totale lunare, cărora le aloci o destinație precisă:

– d% se duc în Donații pentru scopuri aflate în nevoie și bine alese.

– e% se duc în Economii.

– c% se duc în Consum pentru lucruri utile, rutine și plăceri ale vieții.

– i% se duc în Investitii pentru creșterea ta, a familiei, a societății și a naturii.

[Se ține minte ușor, pentru că:

1. „deci-” = element de compunere care intră în denumirea submultiplilor unităților de măsură pentru exprimarea celei de-a zecea părți dintr-un întreg.

2. „Deci” seamănă oricum la ureche cu „Zeci”, care ne duce foarte ușor cu gândul la vechiul obicei din străbuni: zeciuiala.]

Gândirea în procente ne ajută, cel puțin:

– să ne ținem activi și să ne organizăm resursele permanent, în condiții de control.

– să ne simțim în siguranță (prin Economii), împliniți (prin Consum), utili (prin Donații) și în creștere (prin Investiții).

– să ne setăm și să atingem obiective (aspect foarte important pentru întreținerea tonusului vieții) în fiecare lună.

– să ne uniformizăm/ normalizăm în atitudini. Când gestionezi procente și nu sume, atunci te raportezi la o unitate de măsură universală și constantă: întregul. Indiferent cât ai la dispoziție (1k sau 1M lei), îți atingi obiectivele în fiecare lună, în mod constant.

– să ne formăm o conduită sănătoasă pentru gestionarea sumelor, indiferent cât de mari. O zicală veche spune că cine e credincios în puțin, e credincios și în mult. Odată format potențialul de scalare, apoi e doar o chestiune de timp până când viața îți va încredința sarcini pe măsura așteptărilor. (Partea frumoasă e că s-ar putea să nu te mai intereseze, în fond, din moment ce îți iei împlinirea permanent, din simpla aplicare a comportamentului financiar.)

– să ne asigurăm conservarea calității umane, gestionând cu echilibru excesele de zel ale percepției de sine polarizate. Sentimentul de sărăcie (atenție, nu vorbesc de sărăcia în sine, ci de sentiment, care este relativ la percepție, indiferent de situația financiară avută) te face să intri într-o atitudine defensivă, de victimă, de auto-sabotare. Sentimentul de bogăție te face să intri într-o stare de mândrie, de superioritate, de abuz. Oricare dintre acestea două nu pot fi reparate decât de tine, prin setarea corespunzătoare a percepției. Iar gândirea în procente facilitează echilibrul de sine, conservând calitatea umană indiferent câți bani ai la dispoziție.

[PS: În final, fiecare își poate stabili orice tip de obiectiv dorește – deci DECI poate fi adaptat după pofte – și își setează procentele respective, în mod corespunzător, după cum simte că-i pulsează-năuntru nevoile.]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.