La ce bun să știm puțină psihologie? Păi prinde bine în viața de zi cu zi, dând boost la intuiție și la empatie. Te ajută, de exemplu:
– să te sesizezi, să dai aerul condiționat mai moale în mașină când îți doarme partenera pe scaunul din dreapta. Că-i intră corpul în activitate redusă și-i scad pragurile senzoriale. Și nu poate dormi liniștită, că percepția inconștientă a temperaturii ambientale e cu vreo 2 grade sub normal. Și ori o apucă bâțul, ori o trage curentul.
– care curent, e din ăla nedorit. E diferit de cel la care vrei să fii, citind degrabă wallu când te trezești de dimineață și – pe nedeschise ochii – tragi tare să nu pierzi știrile vieții.
– și ai nevoie să realizezi că, până te trezești cu adevărat, te afli totuși într-o stare de vulnerabilitate. Că al tău creieraș e încă în sub-activitate și rulează la vigilență redusă, permițând informațiilor ingerate să alunece nefiltrate direct în subconștient.
– care subconștient e motorașul nostru de fundal care ne desenează viețile mai în culori sau mai în nuanțe de gri, în funcție de cum îl antrenăm de-a lungul timpului, să înțeleagă condițiile existenței. Și, dacă nu suntem conștienți de ceea ce-i dăm să mănânce, ne trezim că ajunge să se hrănească neselectiv, cu absolut orice îi intră în câmpul perceptiv.
– care câmp perceptiv – apropo, că mi-am amintit – suferă la nivel informațional și în cazul partenerei din dreapta, din mașină, dacă radioul tău merge ca o zornăitoare, mai tare sau în surdină. Așa că ai face bine ori să-l oprești, ori să dai pe muzică. Pe ceva romantic eventual, care să-i facă bine și cu care să o topești, să o bine dispui și să o fericești. Și nu uita, când se trezește, să-i zâmbești!
Și multe alte lucruri poți să născocești dintr-un singur gram de psihologie… bucurându-te că ai la dispoziție un plus de informație care te-ajută să decizi, să te sinchisești de cei din jurul tău, să faci bine și să crești.