Vrei sa fii model?… Inspiră! Și e valabilă și reciproca: atenție că, dacă ești model, inspiri!
Până mai ieri, mass-media era principalul responsabil de educația populației mature. [Asta, în lipsa unor programe de învățare continuă (long-life-learning), aplicate uniform la nivel național.] Bine… încă este, în continuare, unul din principalii formatori ai adulților, iar starea deplorabilă de educație a societății i se datorează în mod majoritar.
Dar azi ne aflăm în epoca influencerilor. Capacitatea de influențare educațională migrează dinspre o abordare de tip broadcast (1-to-all), către un stil de influență distribuită (x influencers to many, formând oameni, la nivel de bule) care are și un iz de contribuție voluntară (cei educați intervin și participă activ la procesul de formare). Se trece, deci, de la predare la creștere împreună.
Așadar, atenție la influențe! Cu cât mai mare influencerul, cu atât mai mulți oameni atinși și cu atât mai mare responsabilitatea pentru educația lor. Atenție la conținuturile pe care le faci virale și la cele pe care le rostogolești. S-ar putea ca inerția inconștientă cu care accepți perpetuarea asta informațională să nu fie cea mai bună soluție de educație comunitară.
Și atenție la dependența de rating! Nu neapărat ce vrea publicul să consume este și cel mai sănătos lucru pentru el. Și nici pentru întreaga comunitate. Pentru că, dacă dai apă la moară cu ce-ți cer consumatorii, fără să gândești, fără să filtrezi, fără să finisezi, tu practic (creezi și) întreții un cerc vicios din care vei ajunge la un moment dat să vrei – dar fără să poți – să evadezi.