Rezistența la schimbare

Este bine cunoscut faptul că unul dintre principalii rivali ai evoluției este chiar rezistența la schimbare, de care dispunem cu toții și pe care o folosim în mod inconștient ca mecanism de auto-conservare și de auto-apărare. Pornirile noastre firești sunt de a respinge noul și de a rămâne în spațiul de confort, pe care îl cunoaștem bine și pe care îl percepem ca fiind protector, garant pentru stabilitate.

De regulă, inerția vieții ne condiționează să rămânem într-o serie de parametri cu care suntem obișnuiți, luându-ne în mod automat de pe umeri povara schimbării, modelării și evoluției condițiilor de viață. Acum, însă, ne aflăm în situația de a ne schimba și a ne adapta fără de tăgadă, pentru că avem șansa să trăim vremuri ieșite din comun, care ne strunesc să facem lucruri dincolo de limitele pe care am fi considerat că le putem duce. Iar ”șansa” rezidă în faptul că am ieșit cu toții de pe traseul normalității, fără să mai putem decide sau alege.

Și, dacă privim cu proactivitate această șansă, realizăm că o putem valorifica în favoarea noastră, pe toate planurile: de la îmbunătățirea condițiilor vieții, la reglarea proceselor sociale și până la creșterea noastră, ca oameni. Situația de criză pandemică și economică ne obligă să privim viața dintr-o altă perspectivă, să căutăm să eficientizăm procesele, să utilizăm cu rigoare resursele, să valorificăm optim spațiul virtual și tehnologia de care dispunem, și să ne reinventăm în măsura pe care o considerăm potrivită, fiecare.

Schimbarea evoluează natural. Și-i place. Poate noi n-o vrem pe ea, dar ea ne vrea pe noi. Și-i aici ca să stea. E o continuă mișcare, o modelare, o transformare ce dăinuie la nesfârșit și-are pretenția ca și nouă să ne placă fix așa.

Deși la început pare să fie un fel de iubire cu forța (relația asta, în care schimbarea trage de noi să ne urnim locului), în timp, descoperim că asimilarea schimbării vine cu mari avantaje și ne face bine. Și-ajungem să conviețuim cu ea ca-ntr-o relație năbădăioasă, în care laptele, mierea și fluturii din stomac fac echipă sănătoasă cu certurile, cu negocierile și cu conflictele de casă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *